Vraag het aan de experts: Hoe kan ik omgaan met moeilijke gezinsdynamieken…

By Francis
6 Min Read

Familiedynamiek verwijst naar de rollen en interacties binnen het gezin. Onze ervaringen hebben een sterke invloed op hoe we de wereld om ons heen zien, ons gedrag en hoe we relaties met anderen vormen.

Sommige mensen ervaren mogelijk een sterke gezinsdynamiek die goed functioneert. Dit kan lijken op open en eerlijke communicatie met elkaar of gedeelde verantwoordelijkheden. Voor anderen is de dynamiek misschien iets complexer. Dus hoe kunnen we herkennen wanneer dit het geval is? Counselor Nina Jellinek beantwoordt uw vragen en helpt ons moeilijke dynamieken te herkennen en hoe we daarin kunnen navigeren.


Hoe u door moeilijke gezinsdynamieken kunt navigeren

Kunt u ons vertellen wat gezinsdynamiek is en waarom deze belangrijk is?

Familiedynamiek verwijst naar de manieren waarop familiesystemen werken. Het omvat het nadenken over hoe gezinsleden zich zowel individueel tot elkaar als tot het ‘gezin’ als geheel verhouden. Het verwijst ook naar de rol die elke persoon speelt in het familiesysteem. Individuele relaties en rollen kunnen in de loop van de tijd veranderen, maar het familiesysteem zelf kan de neiging vertonen zich tegen verandering te verzetten.

Onze eigen gezinsdynamiek is onze eerste kennismaking met hoe relaties werken en hoe we ons ‘verondersteld’ te voelen of ons te gedragen. Ze oefenen dus veel invloed uit op onze ervaring van de wereld, inclusief hoe andere mensen zijn en wat ze van ons verwachten. Onze gezinsdynamiek kan ook overtuigingen creëren over wat we moeten doen om als waardevol te worden beschouwd. Naarmate we ouder worden, kunnen we aangeleerde patronen uit gezinsgedrag herhalen of proberen we er afstand van te nemen.

Ik kan het moeilijk vinden om relaties op te bouwen. Kan mijn gezinsdynamiek hier invloed op hebben?

De gezinsdynamiek heeft de neiging veel invloed te hebben op de manier waarop we latere relaties aangaan. Ze geven ons onze eerste voorbeelden van hoe relaties zijn, en wekken ook veel overtuigingen op rond ons vermogen om geliefd te worden en om van anderen te houden. Dit heeft vervolgens invloed op de manier waarop we ons verbinden met andere mensen, bewust of niet. Het kan zijn dat we ons tot bepaalde mensen aangetrokken voelen omdat hun manier van omgaan met elkaar vertrouwd aanvoelt, dus kunnen we negatieve interactiepatronen herhalen omdat ze voor ons ‘normaal’ aanvoelen.

Als de relaties in ons gezin moeilijk waren, zouden we bang kunnen zijn dit in toekomstige relaties te herhalen en op onze hoede zijn om gekwetst of afgewezen te worden. Zelfs als de gezinsdynamiek op zich niet negatief was, kan het zijn dat onze denk- of gedragsstijl anders was dan die van anderen in het gezin, waardoor we er misschien niet zeker van zijn dat we ons kunnen verbinden met anderen of begrepen kunnen worden.

Hoe herken ik dat ik verstrikt ben in een giftige gezinsdynamiek?

Soms kan het duidelijk voelen dat een gezinsdynamiek giftig is, bijvoorbeeld wanneer mensen zich mishandelen. Maar vaak is het subtieler. Er kunnen familieovertuigingen zijn die een negatieve impact hebben, zoals een rigide verwachting van de rol van een persoon die niet daadwerkelijk zijn behoeften erkent, of waar er druk is om gezinswaarden te accepteren boven de eigen waarden.

Situaties kunnen schadelijk worden, zelfs als mensen goede bedoelingen hebben. Als mensen bijvoorbeeld zijn veranderd, kunnen gezinspatronen blijven bestaan, wat nutteloos kan worden. Ouders kunnen het bijvoorbeeld moeilijk vinden om de veranderingen in hun relatie met hun kinderen te accepteren naarmate ze groter worden en onafhankelijker moeten worden. Wat aanvankelijk koesterend was, kan beperkend worden als wordt verwacht dat de rollen hetzelfde blijven. Als u zich herhaaldelijk gestrest voelt door een gezinsrelatie, is het de moeite waard om na te denken over de mogelijke gezinsdynamiek.

Wat zijn jouw tips voor het omgaan met moeilijke familierelaties?

Het is belangrijk om te overwegen of u daadwerkelijk iets kunt doen om een ​​moeilijke gezinsrelatie te veranderen. Familiesystemen kunnen resistent zijn tegen verandering, en het lukt je misschien niet om andere mensen anders te laten handelen. Als het gezin niet verandert, moet u beslissen of u denkt dat betrokken blijven goed is voor uw welzijn.

U bent het uw familie, of wie dan ook, niet verschuldigd om te blijven communiceren in een relatie die schadelijk voor u is. Als u niet het gevoel heeft dat u er volledig uit moet stappen, moet u wellicht duidelijk zijn tegenover uzelf en uw gezin, over uw grenzen en over de grenzen van wat u accepteert. Wat uw keuze ook is, het is belangrijk om te onderkennen hoe de gezinsdynamiek u in uw leven beïnvloedt, zodat u de kans kleiner kunt maken dat dit zich in andere relaties zal herhalen.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Happiful Magazine (nummer 78, 2023). Jij kan online gedrukte exemplaren bestellenof lees gratis het e-magazine op de Gelukkig appje.

Deel dit artikel met een vriend

Share This Article
Leave a comment