Heb ik ADHD, autisme of beide? Dat zoeken we uit.

By Francis
3 Min Read

‘Ik denk dat we iets missen omdat het op meer lijkt dan alleen ADHD’ is een zin die we door de jaren heen veel klanten tegen ons hebben horen zeggen. Vaak ontdekken we dat er ook leerstoornissen aanwezig zijn, of angst-/depressieproblemen en in bepaalde gevallen een onderliggende autismespectrumstoornis bij de volwassenen en kinderen die we in onze kliniek zien.

Autisme en ADHD zijn beide levenslange aandoeningen die een aanzienlijke invloed hebben op het functioneren van een persoon, op alle leeftijden. Ze kunnen naast elkaar bestaan bij kinderen en volwassenen en leiden tot unieke uitdagingen in het dagelijks leven. Mensen met een van beide stoornissen worstelen vaak regelmatig met soortgelijke situaties. Elke aandoening kan de andere verergeren, waardoor het lastig wordt om een ​​juiste diagnose te stellen.

Hier zijn een paar voorbeelden van symptomen die vaak voorkomen bij ADHD en autisme:

  • Moeite met luisteren wanneer u rechtstreeks wordt aangesproken
  • Moeite met het maken en behouden van oogcontact tijdens een gesprek
  • Gemakkelijk afgeleid door hun omgeving
  • Zintuiglijke gevoeligheid leidt tot afleidbaarheid
  • Vriendschapsproblemen
  • Uitdagingen als het gaat om vaardigheden op het gebied van uitvoerend functioneren (bijv. planning, tijdmanagement, organisatie, etc.)

De eerste stap bij het ontwarren van deze stoornissen is het verkrijgen van een uitgebreide beoordeling die niet alleen het testen van verschillende gebieden van leren en cognitie omvat, maar ook een grondige beoordeling omvat van iemands ontwikkelings-, emotionele en sociale geschiedenis, beginnend in de vroege kinderjaren. Daarom nemen we vaak de tijd om te overleggen met de ouders, partner, vriend, leraren, etc. van een cliënt (afhankelijk van de leeftijd) om deze informatie te verzamelen. Nauwkeurige diagnose is belangrijk om te bepalen welke interventies, ondersteuning of aanpassingen het meest effectief zijn om de impact van deze stoornissen op het leven van onze cliënten te minimaliseren en hen te helpen hun volledige potentieel te benutten.

Heeft u vragen over autisme of ADHD voor uw kind of voor uzelf of wilt u een adviesgesprek inplannen, dan staan ​​wij u graag te woord op 248.644.9466.

Share This Article
Leave a comment