ADHD bij volwassenen versus kinderen: onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen – psychologen

By Francis
4 Min Read

Hoewel ADHD een aandoening is die vaak in verband wordt gebracht met de kindertijd, treft deze aandoening ook een aanzienlijk deel van de volwassen bevolking. Uit onderzoek is gebleken dat de mondiale prevalentie van ADHD bedraagt ​​ongeveer 5 tot 7,2% bij kinderen en tussen 2,5 en 6,7% bij volwassenen. De symptomen van ADHD kunnen zich echter op volwassen leeftijd anders manifesteren dan in de kindertijd.

Daarom onderzoeken we in dit artikel de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen ADHD bij volwassenen en kinderen. Wat moet je weten?

Symptomen van ADHD bij kinderen

Bij kinderen worden de symptomen van ADHD doorgaans duidelijk tussen de leeftijd van drie en zeven jaar, vaak samenvallend met het moment dat ze naar school gaan. Naarmate kinderen de gestructureerde schoolomgeving betreden, worden de vereisten van oplettendheid, het volgen van instructies en het behouden van de focus duidelijker.

Veel voorkomende symptomen van ADHD bij kinderen zijn onder meer:

  • Onoplettendheid: Moeite met aandacht besteden aan taken of activiteiten, snel afgeleid, vaak dingen kwijtraken, instructies vergeten.
  • Hyperactiviteit: Overmatige fysieke beweging, voortdurend friemelen of kronkelen, moeite hebben om stil te blijven of te zitten, overmatig praten.
  • Impulsiviteit: Handelen zonder na te denken, snelle beslissingen nemen zonder rekening te houden met de gevolgen, anderen onderbreken, moeite hebben om beurten te nemen.

Symptomen van ADHD bij volwassenen

Hoewel de kernsymptomen onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit bij volwassenen vergelijkbaar zijn, kan de manier waarop deze aanwezig zijn, verschillen van die in de kindertijd.

Bij volwassenen kunnen ADHD-symptomen zich op de volgende manieren manifesteren:

  • Onoplettendheid: Hoewel de symptomen van onoplettendheid bij volwassenen en kinderen vergelijkbaar zijn, kunnen ze voor volwassenen tot ernstigere gevolgen leiden. Slechte prestaties op het werk kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat een volwassene met ADHD zijn baan verliest.
  • Hyperactiviteit: Bij volwassenen kan rusteloosheid zich manifesteren als moeite met stilzitten, voortdurend onderweg zijn of verveling bij bekende taken.
  • Impulsiviteit: Impulsiviteit kan zich bij volwassenen op meer ‘volwassen’ manieren manifesteren, zoals impulsieve uitgaven, het onderbreken van gesprekken of onzorgvuldig autorijden.

ADHD beheren in de kindertijd versus volwassenheid

  • Vroegtijdige diagnose en interventie zijn cruciaal voor de effectieve behandeling van ADHD, zowel bij kinderen als volwassenen. Hoewel de strategieën voor het omgaan met ADHD op volwassen leeftijd en in de kindertijd vergelijkbaar zijn, kunnen de behandelingsprioriteiten verschillen.
  • Het ADHD-management bij kinderen richt zich bijvoorbeeld op het optimaliseren van de ontwikkeling en het leren, terwijl het ADHD-management bij volwassenen de nadruk legt op het dagelijks functioneren en de productiviteit.
  • Medicatiekeuzes kunnen ook verschillen tussen leeftijdsgroepen, en psychotherapie kan een prominentere rol spelen bij de behandeling van ADHD bij volwassenen. Hoewel psychosociale ondersteuning zowel in de kindertijd als in de volwassenheid cruciaal is, kunnen de specifieke interventies bovendien variëren.

Kies vandaag nog voor Pathways Neuropsychology Associates!

  • Heeft u of iemand die u kent last van de symptomen van ADHD, zowel in de kindertijd als in de volwassenheid? Het team van Pathways Neuropsychology Associates staat klaar om u te helpen. We zijn toegewijd aan het bieden van uitgebreide beoordelings- en behandelingsdiensten om mensen met ADHD te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.
Share This Article
Leave a comment