Namen leren en modelleren van Spaced Retrieval Practice

By Francis
15 Min Read

“Er schuilt veel mislukking in succes.” -ik, duidelijk iemand anders parafraserend die ik me niet kan herinneren

Ik zei dit tegen een van mijn lessen op dag twee van het oefenen met het ophalen van modellen om hun namen te leren. En hoewel ik niet zo dol ben op alle omvattende citaten, heb ik het gevoel dat dit een belangrijk aspect vertegenwoordigt van wat we willen dat onze studenten begrijpen over leren en geheugen.

Docenten hebben mij gevraagd wanneer en hoe ik facetten van leerstrategieën aan mijn leerlingen introduceer. Hier is dus een antwoord op die vragen. Natuurlijk is het afgestemd op mijn populatie (ongeveer 90 leerlingen van de 9e tot en met de 12e klas van AP Psychologie) en wordt er vaak aan aangepast, maar ik zie dit als een waardevolle activiteit die minstens twee vliegen in één klap slaat. Ik bedoel, je moet de namen van je leerlingen leren kennen en je moet leerstrategieën introduceren die belangrijk zijn voor het succes van de leerlingen.

Wanneer begin ik mijn leerlingen kennis te laten maken met leerstrategieën? Dag een.

Hoe laat ik mijn leerlingen kennismaken met leerstrategieën? Ik modelleer het door het proces van het leren van hun namen.

Dit proces duurt gemiddeld vijf minuten per les; de eerste dagen meer tijd gebruiken en snel teruglopen tot slechts een paar minuten op dag vier en vijf. Hier is het proces met commentaar op wat ik gedurende de week tegen mijn leerlingen zeg over het leren van hun namen:

Dag 1 – Eerste aanwezigheidsoproep en vraag aan de studenten welke naam ze het liefst genoemd willen worden. De leerlingen maken een naamplaatje.

Ik vind het belangrijk dat studenten worden genoemd met een naam die ze leuk vinden. Ik weet zeker dat je het niet weet (en waarom zou je?), maar mijn voornaam is Augustus. Ik vertel mijn leerlingen dat ik op school duidelijk niet Augustus heb genoemd, anders zat ik nog steeds ergens in een kluisje. Dus toen ik op school zat, heette ik altijd Blake, mijn tweede naam. Ik begrijp degenen die iets anders willen zijn dan hun voornaam. Ook benadruk ik bij de leerlingen dat ik ze niet de verkeerde naam mag noemen…corrigeer mij (beleefd) als ik per ongeluk de verkeerde naam verkeerd uitspreek of volledig gebruik. Ieder mens verdient het om genoemd te worden met de naam die hij of zij genoemd wil worden. En geen enkele status, rol of leeftijdsverschil verandert dat voor mij echt. Op dit punt laat ik de leerlingen ook een naamplaatje maken, zoals hieronder te zien:

De naam die ze willen heten moet groot zijn en hun achternaam moet kleiner zijn. Toen ik hiermee begon, vroeg ik alleen om voornamen, maar soms kon ik, als ik naar de online cijferlijst ging, geen studenten vinden omdat hun naam op de kaart niet overeenkwam met hun ‘officiële’ naam en ik niet ken hun achternaam. Gedurende het grootste deel van het proces laat ik de leerlingen deze kaart tijdens de les voor zich neerleggen, als ‘spiekbriefje’ in het begin. Ik haal ze aan het einde van de les op en laat ze de volgende dag aan het begin van de les ophalen. Uiteindelijk, zoals je zult zien, laat ik ze deze zachter zetten, zodat ik ze niet als kruk kan gebruiken… een soort van afnemende oefening in het ophalen van signalen.

Op dit punt draait mijn bespreking van leerstrategieën om de reden waarom ik moet oefenen om de namen van mijn negentig leerlingen te leren. Dit is geen impliciete kennis. Dit leren kost moeite, net als veel van het schoolwerk dat ze in mijn klas en al hun andere klassen zullen meemaken. Dus ik ben een systeem aan het opzetten om elke dag effectief een beetje te studeren om uiteindelijk alle namen te kennen. Ik kan er niet op vertrouwen dat ik het lesrooster simpelweg steeds opnieuw moet lezen en kwaliteitsresultaten mag verwachten (zoals studenten hun aantekeningen opnieuw lezen vóór een beoordeling). Ik moet echt moeite doen en het risico lopen dat de namen van studenten verkeerd zijn om ze uiteindelijk correct te krijgen. Het is oké als ik hun namen de eerste week van de les niet weet… dat is te verwachten. Maar als we een maand later nog steeds hun naam niet weten, is dat een probleem en is het mijn schuld. Een groot deel van het studeren gaat op dezelfde manier. Ik verwacht dat studenten niet alles uit hun hoofd weten nadat ze ze voor het eerst in de klas tegenkomen, en dat ze het liever fout hebben bij formatieve beoordelingen met lage of geen inzet tijdens de les of tijdens hun persoonlijke studiemogelijkheden dan dat ze erachter komen via de summatieve beoordeling die ze niet kennen weet wat informatie. Op dat moment kan het te laat zijn om eventuele misvattingen te corrigeren of lacunes in hun kennis op te vullen.

Dag 2De leerlingen leggen hun naamplaatje met de afbeelding naar beneden voor zich neer om de les te starten. Ik gebruik het gedrukte klassenrooster om te proberen de namen van de leerlingen te matchen… en faal voor het grootste deel jammerlijk. Hierna laat ik de leerlingen hun naamplaatjes ophangen voor de rest van de les, zodat ik ernaar kan verwijzen.

Nogmaals, succes kent veel mislukkingen en dit is waar studenten het echte werk van studeren beginnen te zien en de mislukkingen die daarmee gepaard kunnen gaan. In een klas van dertig kan ik me er op dit moment misschien nog wel een stuk of vijf herinneren… en dat is oké. Nogmaals, het is te verwachten dat ik niet al hun namen weet nadat ik ze gisteren voor het eerst heb ontmoet. Ik wijs erop dat ik het klassenrooster heb om te gebruiken als een manier om van dit ophalen een matchingpoging te maken. Ik verzin niet zomaar blindelings namen, maar ik weet dat iemand in deze klas ‘Michael’ heet… maar wie is dat?

En ik herhaal een deel van waar ik op dag 1 met hen over sprak; waarom ik probeer namen te achterhalen, waarom het nu liever niet lukt om later te slagen, waarom dit erg lijkt op hoe ze zouden moeten studeren, et cetera. Ook introduceer ik op dag 2 het idee van gespreide oefening. In plaats van de praktijk van het leren van hun namen op één dag te proppen, zou ik die oefening een paar minuten over meerdere dagen moeten spreiden. Dat zal tot betere resultaten leiden. Geef tijd om te vergeten. Als dat niet het geval is, kan ik een vals gevoel creëren van hoeveel namen ik ken. En bij het voorbereiden van toetsen doen studenten natuurlijk hetzelfde. Ze studeren de avond voor een toets een uur of twee en denken dat ze het weten, en zijn de volgende dag verrast als ze zich de antwoorden op de toets niet meer kunnen herinneren en iets zeggen als: “Maar ik heb gisteravond twee uur gestudeerd!” Crammen kan leiden tot betere onmiddellijke resultaten, maar het spreiden van studiepogingen is veel efficiënter en effectiever voor het langdurig bewaren van materiaal.

Dag 3 – Herhaal de stappen op dag 2.

Er is niet veel verandering in de manier waarop dag 2 en dag 3 worden uitgevoerd. Studenten zouden (hopelijk) moeten zien dat ik meer namen correct krijg in de poging van dag 3 om namen uit het rooster te matchen met de student. Dit stimuleert enige discussie over hoe meerdere ophaalpogingen in de loop van de tijd (gespreide oefening) betere resultaten zullen opleveren; nog steeds niet perfect, maar verbetering is een stap in de goede richting.

Dag 4 – In plaats van dat de leerlingen hun naamplaatje krijgen, probeer ze in willekeurige volgorde uit te delen. Afhankelijk van hoe ik me voel, kan ik ze dan vragen om hun naamplaatje omhoog te houden of het de rest van de les weg te houden.

Opnieuw zouden de studenten moeten zien dat ik wat minder moeite heb en meer succes zou zien bij het terugvinden van namen. Het uitdelen van de naamplaatjes in willekeurige volgorde lijkt misschien een kleine verandering, maar ik raak eraan gewend hun namen in de juiste volgorde te zien en dat heeft een vooroordeel met wie ik het naamplaatje probeer te matchen. Door ze in een willekeurige volgorde te zien (een andere context), vergroot het de moeilijkheidsgraad, maar versterkt het ook de verbindingen tussen naam en leerling. Hiermee begint de discussie over het bestuderen van materiaal in verschillende contexten. Het is één ding om de definitie van een term te kennen, omdat je de term en de definitie vijf keer hebt gelezen… het is iets anders om die term in een paragraaf te zien gebruiken en het vermogen te hebben om te weten wat het binnen die context betekent. Uiteindelijk leidt dit tot een gesprek over dichtbij en veraf overdracht van lerenwat ongelooflijk belangrijk is voor begrip en toepassing.

Dag 5 – Laat de leerlingen hun naamplaatje pakken en deze meteen afwijzen, zodat ik ze niet kan zien. Ik probeer zonder enige hulp hun namen te herinneren, waarbij ik alleen mijn hersenen gebruik.

Dit vertegenwoordigt een verschuiving in de manier waarop ik probeer de informatie over de namen van studenten op te halen. Tot nu toe heb ik geput uit een lijst met namen of het naamplaatje… eigenlijk herkenning van informatie (zoals matching- of meerkeuzevragen). Tegenwoordig is er geen hulp. In plaats van herkenning gebruik ik nu herinnering. Cognitief gezien is dit een veel moeilijkere taak. Het kan zijn dat ik enkele namen vergeet die ik gisteren kende, maar dat is oké. Nogmaals, vergeten gebeurt. Op de lange termijn zal ik beter af zijn als ik de moeilijkheidsgraad van deze activiteit geleidelijk verhoog. Dit opent ook de mogelijkheid om te praten over een juistere beoordeling van iemands kennis, herkenningsvragen of herinneringsvragen. Ik kan misschien ‘vals spelen’ door te raden naar herkenningspogingen, maar met herinneringsvragen is dat veel moeilijker. Ik kan de vraag beantwoorden, of ik kan het niet. En hoewel dit misschien een ongemakkelijk besef is, kom ik er liever nu achter dan later.

Dag 6 – Geen naamplaatjes. Geen rooster. Ik vraag leerlingen om aan het begin van de les op een andere stoel en naast verschillende leerlingen te gaan zitten, wanneer ik probeer alle leerlingen bij naam te noemen.

Oké. Dit is het echte werk. Alle krukken die ik mogelijk gebruikte zijn nu verdwenen. En ik heb het moeilijker gemaakt door studenten op verschillende stoelen te laten zitten, omringd door verschillende studenten. Dit zet het gesprek voort over het proberen informatie op te halen in verschillende contexten. Als ik vandaag hun namen kan achterhalen, kan ik er vrij zeker van zijn dat ik die informatie ook echt heb (hoe vaak ken je de naam van een leerling die in je klas zit, maar teken je een blanco als je hem in de gang ziet? Verschillende contexten). Als leerlingen inhoud in verschillende contexten kunnen ophalen en gebruiken/toepassen, is dat een goede indicatie dat ze er echt verstand van hebben.

Normaal gesproken zit ik op dit punt op 100% en gooien studenten plechtig hun naamplaatje in de prullenbak… hoewel sommigen er vreemd genoeg voor kiezen om het hune te behouden. Zo eindigt mijn modellering van de ophaaloefeningen op afstand om de namen van mijn leerlingen te leren. Meestal heb ik nog één laatste gesprek met hen waarin we terugdenken aan de verschillende stappen van dag 1 tot en met dag 6. Ze zien dat ik in het begin moeite heb, maar steeds beter word met meer pogingen. Ze zien dat ik in het begin mentale krukken heb (lesrooster afgedrukt en naamkaartjes omhoog) en langzaam zien ze dat die krukken worden verwijderd. Ze zien dat mijn ‘studie’ van namen niet lang hoeft te duren; Het duurt slechts ongeveer 5 minuten per klasbijeenkomst. Er komen zoveel positieve dingen uit die, naar mijn mening, helpen om een ​​prettige klasomgeving voor het leren te creëren en die aan leerlingen laten zien hoe cognitief rommelig leren eruit kan/moet zien.

Wat vind je hier leuk/niet leuk aan?

Hoe zou u dit voor uw klas aanpassen/aanpassen?


Functieafbeelding door Erik Mclean: https://www.pexels.com/photo/vintage-klaslokaal-met-rijen-van-houten-bureaus-en-stoelen-9258380/

Share This Article
Leave a comment