Glinsteringen ontdekken in de duisternis van de winter

By Francis
8 Min Read

Naarmate we dichter bij de winter komen, veranderen de klokken en worden de dagen korter. Het kan moeilijk zijn om het licht te vinden als alles voelt Dus koud en donker. Velen van ons zullen enige moeite ondervinden om zich aan te passen aan de seizoensverandering.

In deze tijd van het jaar voel ik vaak een steek van angst als mijn geest zich richt op de negatieve dingen; maanden van duisternis, beperkte tijd om buiten te zijn en de kou die de winter met zich meebrengt. Ik heb er een hekel aan om onder mijn warme dekbed vandaan te kruipen als het buiten donker en koud is. En daar is een goede reden voor; wetenschappers merken de impact op die een gebrek aan daglicht heeft op onze geestelijke gezondheid.

Minder blootstelling aan zonlicht en een toename van de tijd die we binnenshuis doorbrengen tijdens de wintermaanden hebben invloed op ons circadiane ritme – de natuurlijke 24-uurscyclus van het lichaam die veel lichaamsfuncties reguleert, waaronder stemming, slaap, eetlust en energieniveau. Minder licht verlaagt de hoeveelheid serotonine (het gelukshormoon) en verhoogt de hoeveelheid melatonine (het hormoon dat de slaap ondersteunt). Dit kan zich uiten in een verslechtering van onze stemming en ons slaperig en traag voelen.

Met deze hormonale verschuivingen in uw fysiologie is het niet meer dan normaal dat uw humeur kan fluctueren. U kunt zelfs heviger last hebben van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)*, een vorm van depressie die in de wintermaanden voorkomt. De belangrijkste symptomen die u ervaart zijn een slecht humeur, vermoeidheid en problemen met de motivatie om uw gebruikelijke, dagelijkse activiteiten uit te voeren.


Hoe de winter te omarmen

Arts en auteur Deb Dana suggereert dat we allemaal een negativiteitsvooroordeel hebben. Net als ik concentreer je je misschien op de negatieve kanten van de winter in plaats van op de aspecten ervan die je leuk vindt. Maar als je de winter begint te omarmen, betekent dit dat je doelbewuster wordt in het vinden van vreugde in het seizoen, en het omarmen van de micromomenten in je dag die een gevoel van geluk en welzijn opwekken.

Om hierbij te helpen kunnen we leren van het Deense concept van ‘hygge’. Dit richt zich op de geneugten die de winter kan brengen door tijdens de donkere maanden opzettelijk gevoelens van gezelligheid en tevredenheid te omarmen. Deze momenten van lichtheid kunnen als kleine lichtflitsen zijn, die ons helpen te genieten van de kleine momenten in onze dagen die een licht in ons doen ontbranden.

Wat is een glinstering?

Een glimpje zou de veranderingen in de bladeren kunnen opmerken, terwijl ze veranderen van groen naar helder goudbruin en oranje; genieten van het gevoel van behaaglijke, wollige sokken die je voeten omhelzen; koester de warme hitte die uit een kopje thee komt, of geniet van het uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen in de verte.

Wanneer je stopt en van deze momenten geniet, werkt dit als een zachte knuffel voor je zenuwstelsel. Het activeert uw ventrale vagus-zenuwstelsel, de tak van uw zenuwstelsel die verantwoordelijk is voor uw rust- en ontspanningstoestand. Dit ondersteunt je bij het beheersen van je emoties en het verbinden in relaties, en je gedachten zijn doorgaans evenwichtiger.

Triggers activeren daarentegen het sympathische zenuwstelsel. Dit is de dreigingsreactie van vechten/vluchten binnen je zenuwstelsel (of de dorsale vagustak van je zenuwstelsel), de dreigingsreactie van het binnengaan van een toestand van stilstand/instorting. Idealiter willen we voorkomen dat we veel tijd besteden aan deze dreigingsreacties, en glimpen bieden een mogelijkheid om je zenuwstelsel te kalmeren.

In de drukte van het dagelijks leven kunnen glinsteringen gemakkelijk voorbijgaan zonder dat we ze zelfs maar opmerken, laat staan ​​ervan genieten. Daarom moet je vertragen en deze micromomenten benutten. En door herhaaldelijk te genieten, kun je van een glimp een warme gloed krijgen, waardoor je deze winter warm blijft.

Hoe je glinsteringen kunt vinden in de duisternis van de winter

Hier zijn zeven toptips om u te helpen vreugde te vinden deze winter:

1. Houd deze winter een triggers- en glimmersdagboek bij

Dit ondersteunt je om op te merken wat jou triggert (bijvoorbeeld de donkere ochtenden en het gebrek aan tijd buitenshuis), vergeleken met wat een sprankje in je doet oplichten. Gebruik deze informatie om na te denken over de patronen van triggers/glimmers, en over manieren om micro-glimmermomenten uit te nodigen.

2. Ga op glimmerjacht

Stel een doel van het vinden van één tot vijf glimmers per dag. Zoek een nummer dat voor u beheersbaar aanvoelt en maak dit opzettelijk, door elke dag tijd vrij te maken om van uw glinsterende momenten te genieten.

3. Tijd in de natuur en buitenshuis

Tijdens de wintermaanden kunnen we veel tijd binnen doorbrengen. Als het voor u mogelijk is, probeer dan tijd buitenshuis door te brengen, ook al duurt uw lunchpauze maar 10 minuten. Hierdoor heb je toegang tot vitamine D vanuit het zonlicht, en de natuur biedt nog een hele reeks andere glansmogelijkheden:

  • vogelzang opmerken
  • kijkend naar de veranderende vormen van de wolken in de lucht
  • het bewonderen van de verschillende kleuren van de bladeren aan de bomen

4. Gebruik je zintuigen

Je zintuigen zijn een krachtige toegangspoort tot toegang tot glinsteringen, bijvoorbeeld door te genieten van de geur van een rijke kaneelkaars of door een voedende afspeellijst samen te stellen die warm en vasthoudend aanvoelt.

5. Vind binnenglimmers

Denk bijvoorbeeld aan het genieten van een warme kop chocolademelk of het kijken naar een kaars die op de achtergrond flikkert.

6. Denk aan je connecties

Wie zijn de mensen die je steunen en het prettig vinden om bij je te zijn? Wie zijn degenen die jou triggeren? Maak opzettelijk verbinding met degenen die u ondersteunen om uw beste zelf te zijn.

7. Huisdieren

Dieren zijn krachtige glittermakers. Merk op hoe het voelt als je hun vacht aait, de warmte van hun lichaam en de schattige geluidjes die ze maken.


Probeer deze winter eens glinsteringen te omarmen; misschien zijn ze wel jouw licht in de duisternis.

Meer te weten komen over Lauren op innerglowtherapy.co.uk of volg haar op Instagram, @innerglowtherapie.

*Neem contact op met uw huisarts voor verdere ondersteuning als u symptomen van SAD heeft. Zij kunnen een beoordeling maken van uw behoeften op het gebied van uw geestelijke gezondheid.

Deel dit artikel met een vriend

Share This Article
Leave a comment