Het is geen schande om OCD te hebben – Schaamte aanpakken bij de behandeling van OCD –

By Francis
4 Min Read

Schaamte komt maar al te vaak voor bij mensen met een obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Bijna iedere persoon met wie ik heb gewerkt, heeft aangegeven dat hij zich schaamt en zich schaamt voor de inhoud van zijn opdringerige gedachten of de aard van de dwanghandelingen die hij uitvoert om deze te bestrijden. Dit geldt voor mijn cliënten, of ze nu worstelen met obsessies over besmetting, zelfbeschadiging, relaties of iets anders. Een veel voorkomende vraag die ik hoor is: “Waarom kan ik X, Y of Z niet doen als een ‘normaal persoon’?” Dit soort vragen gaat meestal gepaard met een spervuur ​​van zelfkritische gedachten, zoals: ‘Ik ben zo’n gek’ of ‘Ik ben zo zwak omdat ik herhaaldelijk toegeef aan mijn opdringerige gedachten.’ Bovendien helpt het zeker niet om te horen dat vrienden, familie en vreemden – ook al is het onbedoeld – je worsteling kleineren als ze praten over ‘zo OCS zijn’ alsof dit een clou is.

Hopelijk bent u zich er al goed van bewust dat er zeer effectieve, op bewijs gebaseerde behandelingen voor OCD bestaan ​​(bijvoorbeeld blootstellings- en responspreventie, cognitieve gedragstherapie, acceptatie- en commitment-therapie) en dat deze worden aangeboden door onze deskundige artsen in de regio. Portland Psychotherapie Angstkliniek. Een minder bekend onderdeel van deze behandelingen is dat ze vaak expliciet gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden om effectiever te kunnen reageren op schaamte en zelfkritiek. Hieronder staan ​​twee voorbeelden van hoe op bewijs gebaseerde OCS-behandelingen schaamte en zelfkritiek in verband met OCS kunnen aanpakken, inclusief links naar nuttige bronnen.

SCHAAMTE AANPAKKEN VIA HET VERBETEREN VAN ZELFCOMPASSIE

Mensen, inclusief personen met OCD, zijn vaak van nature bedreven in het medelevend optreden tegenover anderen. Het kan echter veel moeilijker zijn om dat medeleven naar binnen te keren. Therapeutische benaderingen om zelfcompassie te vergroten omvatten het leren over zelfcompassie, begrijpen hoe dit in uw eigen leven werkt, en het ontwikkelen van een consistente routine voor zelfcompassie door het beoefenen van op zelfcompassie gerichte oefeningen. Gebruik de volgende links om meer te leren over zelfcompassie en om voorbeeldoefeningen te zien:

SCHADE AANPAKKEN VIA DE BESTRIJDING VAN OCD-STIGMA EN DESINFORMATIE

De realiteit is dat het begrip van de meeste mensen over OCD beperkt is tot karikaturen in de media die ze hebben gezien van mensen die zeer perfectionistisch zijn en/of extreem gefocust op reinheid. Een van de meest voorkomende initiële taken van de OCD-behandeling is het ontkrachten van veelvoorkomende mythes over OCS en het verschaffen van meer feitelijke informatie. Waar mogelijk betrek ik er graag bij om de belangrijkste ondersteuningssystemen van individuen op te nemen in dit “de-mystificerende OCS”-proces. Het wordt gemakkelijker om je minder te schamen voor OCD als jij en de mensen om je heen OCD begrijpen en het gevoel hebben dat je in hetzelfde team zit bij de behandeling ervan. Voor mensen die bijzonder vaak te maken krijgen met OCD-gerelateerd stigma, kan de behandeling ook het leren en oefenen van manieren inhouden om voor zichzelf op te komen. Ten slotte vinden mensen het vaak nuttig om een ​​gemeenschapsgevoel te ontwikkelen, zodat ze zich minder geïsoleerd en alleen voelen in hun strijd met OCD. Gebruik de volgende links om meer te leren over OCD en om voorbeeldoefeningen en bronnen te bekijken:

https://iocdf.org/about-ocd/

https://iocdf.org/realocd/

https://iocdf.org/programs/conferences/

Auteur: Jason Feinberg, PhD

Dr. Feinberg is een psycholoog bij Portland Psychotherapy, gespecialiseerd in de behandeling van angststoornissen en OCD-gerelateerde stoornissen

Facebooktwitteren
Facebooktwitterenredditpinterestlinkedintumblrmail

Share This Article
Leave a comment