Vraag het aan de experts: Hoe kan ik met mijn partner over seks praten?

By Francis
6 Min Read

Praten over seks met een partner(s) kan voor veel mensen een lastig gespreksonderwerp zijn. Het kan een sfeer van kwetsbaarheid geven als je je voor elkaar openstelt, maar hoe doe je dat? Eigenlijk het gesprek beginnen? Hier beantwoordt psychoseksueel en relatietherapeut Jacqueline Jones uw vragen over communiceren over seks en intimiteit.

Kun je het verschil uitleggen tussen seks en intimiteit?

Over het algemeen wordt aangenomen dat seks over seksueel functioneren gaat, zoals vaginale, anale en handmatige geslachtsgemeenschap (met de handen), of oraal-genitale stimulatie met een partner of partners. Solo-seks is ook een ding. Bovendien staat seks voor sommige mensen gelijk aan kussen, elkaars hand vasthouden of het gebruik van fantasie. Sommige mensen hebben helemaal geen interesse in seks. En dat is prima en moet gerespecteerd worden.

Anderen zijn meer geïnteresseerd in intimiteit, wat de nabijheid is die wordt gevoeld wanneer het privé- en persoonlijke zelf wordt gedeeld met een of meer mensen. Intimiteit gaat over gevoel, emotie, warmte en verbinding. Sommige mensen voelen zich intiemer als ze met iemand anders schaken dan dat ze hun kleren uittrekken voor seks. We zijn allemaal verschillend. Wij zijn allemaal uniek. Dat maakt ons zo bijzonder.

Waarom is communicatie belangrijk in seksuele relaties?

Communicatie is belangrijk vanwege toestemming. Als seks niet met wederzijdse toestemming plaatsvindt, is er sprake van misbruik. Als geslachtsgemeenschap zonder toestemming plaatsvindt, is er sprake van verkrachting. Toestemming is geen stilte, en het is nuchter. Het is eerder een duidelijk en enthousiast ‘ja’ dan de afwezigheid van ‘nee’.

Onthoud: het feit dat je partner(s) gisteren seks wilde hebben, betekent niet dat ze het vandaag ook willen. Daarom is open communicatie belangrijk. Wat je een uur geleden wilde doen, wil je nu misschien niet meer. Niet iedereen wil seks of wil de hele tijd seks, en dat is oké.

Partners zijn geen gedachtenlezers, dus tenzij we ze vertellen hoe we ons voelen of wat we willen, weten ze het misschien niet. Het is oneerlijk en onrealistisch om van een ander te verwachten dat hij onze diepste gedachten en verlangens raadt. Dergelijke verwachtingen kunnen een seksuele relatie onnodig onder druk zetten. Duidelijke communicatie is de sleutel tot een consensueel, tevreden stel of een intiem partnerschap.

Ik vind het ongemakkelijk om met mijn partner over seks te praten. Hoe kan ik het minder ongemakkelijk maken?

Wees assertief – volg een cursus assertiviteit. Leer de vaardigheden, want assertiviteit zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met anderen, dat we controle hebben over ons leven en dat we een respectvolle omgeving creëren om het vertrouwen te verdiepen. Assertiviteit stelt ons in staat onze behoeften kenbaar te maken, deze te vervullen en de geestelijke gezondheid te verbeteren, waardoor een omgeving voor betere seks wordt gecreëerd. Dat is wat je wilt, toch?

Misschien vind je het ongemakkelijk om over seks te praten, omdat je er niet van geniet. Heb je interesse in kink of BDSM ontdekt? Vindt u seks pijnlijk, saai of angstaanjagend? Dan is er des te meer reden om een ​​gesprek te laten plaatsvinden. Plan een tijdstip waarop u zich veilig en relatief ontspannen voelt. Zorg ervoor dat het ook voor uw partner een goed moment is. Schrijf een brief of briefje en laat uw partner deze samen met u lezen. Als u dit doet, zult u merken dat het uw band sterker maakt. Voel je trots op jezelf.

Toptips om over seks te praten

  • Hoe zou een goed seksleven eruit zien? Deel wat je leuk vindt, leuk vindt of niet.
  • Ademen. Drink wat water en hydrateer, want als we angstig zijn, kunnen we zweten en onze hersenen lijken te stoppen, waardoor we niet kunnen zeggen wat we willen. Haal diep adem en ga ermee door, nadat je van tevoren hebt geoefend wat je wilt zeggen.
  • Spreek op een rustige, heldere toon.
  • Vertrouw jezelf.
  • Probeer het simpel en feitelijk te houden en gebruik ‘ik’-uitspraken.
  • Laat je lichaam het woord doenLaat je partner(s) zien hoe je solo-seks beoefent, pak hun hand vast en begeleid ze naar waar je wilt.
  • Schep moed uit het feit dat veel mensen moeite hebben met praten over seks.
  • Als u grote moeite heeft om over seks te communiceren, wilt u dat misschien wel zoek hulp bij een gekwalificeerde professional die de benodigde hulpmiddelen en ondersteuning kan bieden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Happiful Magazine (nummer 81, 2023). Jij kan online gedrukte exemplaren bestellenof lees gratis het e-magazine op de Gelukkig appje.

Deel dit artikel met een vriend

Share This Article
Leave a comment